weergrens Bretagne (Gesloten voor reacties)

Geplaatst door: yvonne , Datum: 27.12.2010 20:13
Ik heb op dit forum dat er in Bretagne ook een soort weergrens is ongeveer bij Vannes, daar voorbij is het warmer en zonniger dan in Noord Bretagne. Is dat ook zo? Wij gaan al jaren naar Zuid Bretagne en hebben inderdaad altijd goed weer maar Noord Bretagne ziet er zo mooi uit. Is er veel verschil in het weer?
Heeft de Morbihan inderdaad een beter klimaat dan de rest?
Geplaatst door: Noa , Datum: 27.12.2010 22:14
Ik heb geen idee. Jaren geleden waren wij in Zuid Bretagne en afgelopen zomer in Noord Bretagne. We hebben beide vakanties ongeveer hetzelfde weer gehad: Heerlijk om buiten te zijn, steeds rond de 23 graden met mooie heldere luchten. Beide vakanties zater er een aantal echte stranddagen tussen en beide vakanties een paar regenbuien waar we geen (of nauwelijks) last van hebben gehad.

En ja, Noord Bretagne is inderdaad schitterend, wij hebben er genoten!!
Geplaatst door: yvonne , Datum: 27.12.2010 22:20
Ja dat klinkt precies als het weer in Zuid Bretagne. Ik vraag me af of er wel veel verschil is. In welk deel van Noord Bretagne waren jullie?
Geplaatst door: digi-oma , Datum: 27.12.2010 22:21
Is mij nooit opgevallen... wij gaan helemaal naar het uiterste Noord-Westen van Bretagne en daar loopt een warme golfstroom langs. Op de door ons bezochte camping bloeien veel struiken en bloemen die je ook in Zuid-Frankrijk tegenkomt. Vooral in september hebben we de voorgaande jaren altijd tot de laatste dag van van die maand mooi weer gehad. Geen 30 graden maar wel lekker zonnig en het zeewater was aangenaam van temperatuur. Dat geldt ook voor het weer in de maand mei. Hoogseizoen zijn we altijd thuis, maar destijds met de kinderen ook gewoon heerlijk strandweer.
Geplaatst door: ® Miep Kniep , Datum: 27.12.2010 23:58
Wij zijn al best wel een aantal keren naar het Noorden en Westen van Bretagne geweest in het hoogseizoen. En vroeger met mijn ouders vaak naar Zuid-Bretagne. Ik hoor dus ook regelmatig dat het weer in Zuid-Bretagne mooier zou zijn ;-) Ik heb het weer al heel vaak proberen te vergelijken en ik denk dat het erg weinig uitmaakt. Misschien heb je in het Zuiden net wat minder wind dan helemaal West. Persoonlijk vind ik de Noordkant van Bretagne mooier, maar dat is smaak. En die golfstroom maakt echt uit! Het eilandje Ile de Brehat ligt bijvoorbeeld in die golfstroom en de planten zijn daar echt mediterraan: Agapanthus, Agaves, Palmen, Spaanse magrieten en geraniums die daar zelfs de winter overleven (!)
Geplaatst door: yvonne , Datum: 28.12.2010 00:05
Nou Miep minder wind zeker niet, dat hangt echt af van de ligging van het strand. We hebben in Zuid Bretagne een paar keer een strand getroffen waar het altijd waaide en verderop was dat dan helemaal niet. Welke plaatsjes liggen dan aan die golfstroom,zijn dat Erquy en zo? Daar zijn we trouwens wel een keer geweest en hadden we stralend weer. Maar ook in Normandie hebben we 2 keer heel goed weer gehad.
Geplaatst door: Peter van Het Hurktoilet, Frankrijkgids , Datum: 28.12.2010 00:13
Er zijn in Bretagne een paar plaatsen met een klimaat dat welhaast subtropisch is. Google maar eens op microclimat en bretagne
Geplaatst door: ® Miep Kniep , Datum: 28.12.2010 00:32
Misschien heb je wat aan dit kaartje:

http://www.bretagne-environnement.org/Media/Atlas/Cartes/Les-zones-climatiques-de-Bretagne

Volgens deze kaart zou het weer in Erquy dus vergeleken kunnen worden met het weer in bijv. Morbihan.
Geplaatst door: ® digi-oma , Datum: 28.12.2010 10:22
Wij gaan ook komend voorjaar weer een paar weken eind mei/begin juni naar: http://www.camping-frankrijk.nl/campinginformatie.asp?CampingID=925570
Dezelfde planten die Miep beschrijft. Valt reuze mee met de wind omdat op die plek een baai is met wat hogere kust erlangs zodat er op het strand en de camping minder last van de wind is. Mooi zandstrand en mooie omgeving. Zeker niet vlak.
Geplaatst door: yvonne , Datum: 28.12.2010 15:55
Miep dat kaartje geeft inderdaad hete zomers aan in het Zuiden en frisse zomers in het Noorden als ik het goed zie.
Inderdaad een grens ongeveer bij Rennes.
Geplaatst door: ® Sjefke , Datum: 28.12.2010 17:39
@ Yvonne: Inderdaad bij Rennes zie je een warmer klimaat, maar dat gaat niet over de zuidkust van Bretagne, Ik zie zowel in de buurt van Saint-Malo als in Morbihan dezelfde gele kleur, dus zelfde klimaat.
Geplaatst door: ® ina1 , Datum: 28.12.2010 20:51
Wij gaan deze keer ook weer eens Bretagne waarts.
En ja de Noordkust heeft ook mijn voorkeur.
En uit ondervinding heb ik alles meegemaakt.
Zelfs in hartje zomer ga je naar bed, prachtige avond en volgende morgen mist koud.
Zijn daar bijna altijd in juli /augustus geweest.
Dit jaar gaan we half juni. Eerst noordkust en dan zuidkust
Als de weersverwachting er een beetje uitziet.
Ben 1 keer in september aan de noordkust geweest.
Heel veel regen toen. Maar ja je kan gewoon pech hebben.
Geplaatst door: Noa , Datum: 28.12.2010 21:56
@Yvonne,
Ik lees nu pas weer verder, vandaar mijn late reactie.
Wij waren precies in het midden van de noordkust, aan het Plage des Rosaires. We hadden daar een appartementje gehuurd. Er was niet echt iets van een dorpje bij, wel een kleine boulevard met wat eettentjes en winkeltjes. We zaten echt zowat op het strand, prachtig!!! een paar autominuten verderop waren heel gezellige dorpjes te vinden.
Van daar uit was het goed te doen om naar Mont St Michel te gaan, naar Cap Frehel en Fort La Latte, maar ook de andere kant op naar de Cote GRanit Rose was goed te doen. We zijn ook nog naar Brest gegaan, naar Oceanopolis. Verder veel leuke dorpjes en haventjes bekeken en veel op het strand geweest. Het was een geweldige vakantie!!
Geplaatst door: yvonne , Datum: 28.12.2010 23:33
Tja jullie brengen me weer aan het twijfelen, Sjefke wij zaten meestal onder Redon aan de kust omgeving Penestin officieel net Loire Atlantique en daar zie je wel een andere kleur. Het was daar ook altijd warm. Als het al eens bewolkt was planden we een uitstapje en hadden truien aan maar tegen de middag kwam dan de zon en was het ineens bloedheet op een enkele dag na als hij niet doorbrak. Mist en kou herken ik ook niet,zelfs bij bewolkt weer was het gewoon lekker warm. Maar Noord Bretagne heeft wel levendiger plaatsjes volgens mij. Die zijn er omgeving Penestin niet zoveel, er is een kerk, een plein en dat is het wel en in de avond is het uitgestorven. Dat is wel jammer.Wie heeft er tips?
Geplaatst door: Silvia , Datum: 29.12.2010 00:58
Volgens mij kun je er niks van zeggen. We waren ooit 2 weken in zuid Bretagne, 2 weken regen, wind en kou gehad! jaren later in noord Bretagne, St Malo, hadden we schitterend en warm weer! Beide keren juli/augustus.
Geplaatst door: Remco , Datum: 29.12.2010 17:44
Mijn ervaring is dat het weer in Zuid-Bretagne net wat aangenamer is en de kust in Noord-Bretagne mooier. Dit is de klimaatkaart van Frankrijk. http://www.chatellelac.com/images/klimaatkaart_groot.jpg
Geplaatst door: ® ina1 , Datum: 29.12.2010 20:24
Zuid Bretagne behelst iets meer dan Penestin.
Dat is overigens net wel of net niet nog Bretagne
Zuid Bretagne is denk ik toch de zuidkust van Bretagne en is toch wel honderden kilometers lang??
Anders hebben we het over gebieden ten zuiden van Bretagne
Geplaatst door: yvonne , Datum: 29.12.2010 20:55
ina1: Ik bedoel officieel het departement Morbihan. Dat begint ongeveer bij Ploemeur en houdt op bij Penestin. Dat stukje kust is echt niet zolang en het aantal plaatsen aan de kust is beperkt. Als je een accomodatie zoekt kom je steeds uit bij Sarzeau, Gildas, Ploemeur of Penestin. Heel veel plaatsen liggen aan de binnenzee of op Quiberon maar dat vind ik te druk.
© B.V. Camping-Frankrijk.nl 2012-2015. Alle rechten voorbehouden. (disclamer)